Documentul emis de Ministerul Educatiei Nationale care are menirea de a explica anumite aspecte din Legea salarizarii 153/2017, de ex. cum se ia in considerare vechimea in invatamant, cum se face salarizarea la PO si cumul, cum se citesc grilele din anexe pentru cele trei categorii de personal Didactic de predare si conducere, didactic auxiliar conducere si executie si nedidactic.
Reglementări specifice personalului didactic din învăţământ
I. Învățământul superior/universitar
A. Personal didactic de conducere și de predare
Salariul de bază al personalului didactic de conducere din învăţământul superior/universitar include salariul de bazӑ aferent funcției de execuție, indemnizaţia de conducere și sporul de vechime în muncӑ calculat la nivel maxim.
Stabilirea salariilor de bazӑ ale personalului didactic de conducere se face prin hotărârea conducerii, potrivit Cartei universității, după caz, între valorile corespunzătoare gradului I și gradului II, cu încadrarea în bugetul instituției, în funcție de gradul universității, mărimea și complexitatea structurii conduse.
Salariile de bază ale personalului didactic de conducere, ale personalului didactic de predare și cercetare din învăţământul superior/universitar, reprezintă nivelul minim, iar nivelul maxim se stabilește prin majorarea acesteia în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste majorări se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
Salariul de bază al personalului didactic de predare și cercetare din învăţământul superior/universitar include salariul de încadrare al funcţiei didactice și de cercetare aferent tranşei de vechime în învăţământ și sporul de vechime în muncӑ pe gradaţiile corespunzătoare.
Personalul didactic din învăţământul superior/universitar, beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul instituţiei şi reprezintă o creştere cu 25% a salariului de bază deţinut. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Metodologia şi criteriile de acordare a gradaţiei de merit se elaborează de senatele universitare pentru instituţiile de învăţământ superior.
Pentru personalul didactic de predare din învăţământul universitar, care nu beneficiază de gradaţia de merit, se acordă, prin concurs, un spor de performanţă academică. Acest spor se acordă pentru un număr de până la 15% din posturile didactice de predare existente la nivelul instituţiei de învăţământ superior şi reprezintă 10% din salariul de bază deţinut. Sporul de performanţă academică se atribuie pe o perioadă de un an. Numărul de beneficiari, metodologia şi criteriile de acordare a sporului de performanţă academică se elaborează de către senatele universitare şi se va plăti exclusiv din venituri proprii.
Personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.
Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază, începând cu data de 1 decembrie 2018.
Posturile didactice de predare și de cercetare ocupate sau vacante, cuprind numărul săptămânal de ore convenţionale repartizate pe activităţi de predare, seminare, lucrări practice sau de laborator, îndrumare de proiecte, îndrumare a studenţilor, masteranzi, studenţilor-doctoranzi, postdoctoranzi, practică de specialitate, de cercetare şi activităţi echivalente acestora, la disciplinele din planul de învăţământ.
Tranşele de vechime în învăţământul superior/universitar, sunt stabilite luând în considerare perioada în care salariatul a desfăşurat cu contract individual de muncă activitate în învăţământ şi cercetare, precum şi în alte sectoare de activitate, în specialitatea înscrisă pe diploma de licenţă. Constituie vechime în învăţământ şi perioadele în care personalul didactic de predare și cercetare s-a aflat în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, precum şi perioada în care personalul didactic de predare a efectuat stagiul militar, după care s-a reîntors la catedră, respectiv perioadele în care personalul didactic de predare a avut catedră rezervată în învăţământ.
Nu constituie vechime în învăţământ perioadele în care personalul didactic de predare s-a aflat în concediu fără plată.
Trecerea personalului didactic de predare și cercetare într-o tranşă superioară de vechime în învăţământ se face începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în învăţământ avută anterior.
Vechimea în învăţământ stabilită conform legislației anterioare rӑmâne nemodificatӑ pentru personalul didactic de predare.
Salariul de bazӑ corespunzător tranşei de vechime în muncă se plăteşte începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă.
Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
B. Personalul didactic auxiliar de conducere și de execuție
Salariul de bază al personalului didactic auxiliar de conducere din învăţământul superior/universitar include salariul de bazӑ aferent funcției de execuție, indemnizaţia de conducere și sporul de vechime în muncӑ calculat la nivel maxim.
Salariile de bazӑ ale personalului didactic auxiliar de conducere din învăţământul superior/universitar sunt diferențiate pe gradul I și II. Gradul funcțiilor de conducere se va stabili prin ordin al ministrului.
Pentru funcţiile didactice auxiliare la care gradul/treapta profesională nu mai apare în această anexă, salariul de bază se va stabili la gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă de la gradul/treapta profesională imediat superior/superioară funcţiei pe care era încadrată persoana.
Salariile de bază ale personalului didactic auxiliar de conducere, din învăţământul superior/universitar, prevăzute în anexă, reprezintă nivelul minim, iar nivelul maxim se stabilește prin majorarea acesteia în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste majorări se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
Salariul de bază al personalului didactic auxiliar din învăţământul superior/universitar include salariul de încadrare aferent funcţiei, gradului/treptei profesionale şi sporul de vechime în muncă pe gradaţiile corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă.
Salariul de bazӑ corespunzător tranşei de vechime în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă.
Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
Personalul didactic auxiliar de conducere și de execuțiedin învăţământul superior/universitar, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice auxiliare existente la nivelul instituţiei şi reprezintă o creştere cu 25% a salariului de bază deţinut. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Metodologia şi criteriile de acordare a gradaţiei de merit se elaborează de senatele universitare pentru instituţiile de învăţământ superior.
Pentru personalul didactic auxiliar din instituţiile de învăţământ superior, consiliile de administraţie pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
II. Învățământul preuniversitar
A. Personal didactic de conducere și de predare
Salariul de bază al personalului didactic de conducere/al personalului didactic de îndrumare și control din învăţământul preuniversitar include salariul de bazӑ aferent funcției de execuție, indemnizaţia de conducere, indemnizaţia de îndrumare și control și sporul de vechime în muncӑ calculat la nivel maxim.
Nivelul salariilor de bazӑ pentru funcțiile didactice de conducere (director și director adjunct), din învăţământul preuniversitar se va stabili prin hotărâre a Guvernului, iar pentru funcțiile de conducere de îndrumare și control din învăţământul preuniversitar se va stabili prin ordin al ministrului.
Salariul de bază al personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar include salariul de încadrare al funcţiei didactice aferent gradului didactic, tranşei de vechime în învăţământ și sporul de vechime în muncӑ pe gradaţiile corespunzătoare.
Tranşele de vechime în învăţământul preuniversitar, sunt stabilite luând în considerare activitatea depusă atât în calitate de personal didactic de predare, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, cât şi în calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de muncă într-o unitate/instituţie de învăţământ, unitate conexă învăţământului preuniversitar ori într-un inspectorat şcolar, indiferent de perioadele când vechimea a fost realizată. Constituie vechime în învăţământ şi perioadele în care personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control s-a aflat în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, precum şi perioada în care personalul didactic de predare a efectuat stagiul militar, după care s-a reîntors la catedră, respectiv perioadele în care personalul didactic de predare a avut catedră rezervată în învăţământ.
Constituie vechime în învăţământ activitatea desfăşurată de profesorii sau maiştrii instructori în perioada 1984 - 1990, cu normă întreagă în învăţământul preuniversitar, dar cu plata salariului din alte sectoare de activitate.
Constituie vechime în învăţământ şi perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, numai în cazul în care ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate.
Nu constituie vechime în învăţământ perioadele în care personalul didactic de predare s-a aflat în concediu fără plată.
Trecerea personalului didactic de predare într-o tranşă superioară de vechime în învăţământ se face începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în învăţământ faţă de vechimea în învăţământ avută anterior.
Vechimea în învăţământ stabilită conform legislației anterioare rӑmâne nemodificatӑ pentru personalul didactic de predare.
Salariul de bazӑ corespunzător tranşei de vechime în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă.
Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
Personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, care nu se ia în calcul la stabilirea limitei prevăzute la art. 25.
Personalul didactic din învăţământul special beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază.
Personalul didactic din învăţământul preuniversitar, beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar şi reprezintă o creştere cu 25% a salariului de bază deţinut. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Metodologia şi criteriile de acordare a gradaţiei de merit se elaborează de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar.
Personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10 - 25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore pe săptămână.
Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2 - 5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial, primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează:
a) pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de bază deţinut;
b) pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de bază deţinut;
c) pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de bază deţinut;
d) pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de bază deţinut.
Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.
Pentru personalul didactic din unitățile de învăţământ preuniversitar, consiliile de administraţie pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
Personalul didactic care desfăşoară activitate de predare - învăţare - evaluare în sistemul penitenciar primeşte un spor de până la 15% din salariul de bază.
Salarizarea cadrelor didactice încadrate ca profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar se face la nivelul încadrării pentru un profesor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar.
Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază, începând cu data de 1 decembrie 2018.
B. Personalul didactic auxiliar de conducere și de execuție
Salariul de bază al personalului didactic auxiliar de conducere din învăţământul preuniversitar include salariul de bazӑ aferent funcției de execuție, indemnizaţia de conducere și sporul de vechime în muncӑ calculat la nivel maxim.
Nivelul salariilor de bazӑ pentru funcțiile didactice de conducere auxiliare din învăţământul preuniversitar se va stabili prin hotărâre a Guvernului.
Pentru funcţiile didactice auxiliare la care gradul/treapta profesională nu mai apare în această anexă, salariul de bază se va stabili la gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă de la gradul/treapta profesională imediat superior/superioară funcţiei pe care era încadrată persoana.
Salariul de bază al personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar include salariul de încadrare aferent funcţiei, gradului/treptei profesionale şi sporul de vechime în muncă pe gradaţiile corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă.
Salariul de bazӑ corespunzător tranşei de vechime în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă.
Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
Personalul didactic auxiliar din învăţământ, beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, şi reprezintă o creştere cu 25% a salariului de bază deţinut. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Metodologia şi criteriile de acordare a gradaţiei de merit se elaborează de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar.
Pentru personalul didactic auxiliar din unitățile de învăţământ preuniversitar, consiliile de administraţie pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
III. Personalul nedidactic
Salariul de bază al personalului nedidactic angajat în unitățile/instituțiile de învățământ superior/universitar și preuniversitar include salariul de încadrare aferent funcţiei şi sporul de vechime în muncă pe gradaţiile corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă.
Salariul de bazӑ corespunzător tranşei de vechime în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă.
Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
Personalul nedidactic din învățământ va utiliza salariile de bază din anexele la prezenta lege, corespunzător fiecărui domeniu de activitate din sistemul bugetar.
Pentru personalul nedidactic din instituţiile/unitățile de învăţământ, consiliile de administraţie pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.
Reîncadrarea personalului salarizat potrivit prezentei legi se face pe noile funcţii, grade/trepte profesionale, gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă şi vechime în specialitate/vechime în învăţământ, cu menținerea salariilor de bază şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii potrivit art. 38.
Personalul medical din instituţiile de învăţământ superior/universitar și preuniversitar încadrat pe funcții care nu se regăsesc în Anexa Nr. I, este salarizat potrivit punctelor a.4, b.4 şi c.4 din Anexa Nr. II la Legea nr. 153/2017, cu respectarea prevederilor art. 38, alin. (2) din prezenta lege.
IV. Cumulul și plata cu ora
Personalul didactic de predare, inclusiv cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar, pe perioada desfășurării activității didactice poate fi salarizat şi prin plata cu ora sau prin cumul, potrivit prevederilor Legii nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Calculul pentru plata cu ora sau prin cumul se face la norma didactică prevăzută de Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Pe perioada desfășurării activității didactice cu studenții personalul didactic de predare și cercetare şi personalul didactic asociat, inclusiv personalul didactic de predare și cercetare pensionat, poate încheia contracte de muncă pe perioadă determinată, cu normă întreagă, cu fracţiune de normă sau în sistem de plată cu ora pe posturile didactice de predare vacante, temporar vacante sau rezervate, conform legii.
Tarifele pentru orele didactice prestate în sistem de plată cu ora se stabilesc de consiliile de administraţie ale instituțiilor de învățământ superior/ universitar, cu respectarea prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţia didactică de predare și cercetare vacantă, temporar vacantă sau rezervată.
Pe perioada desfășurării activității didactice cu elevii/preșcolarii, personalul didactic de predare şi personalul didactic asociat, inclusiv personalul didactic de predare pensionat, poate încheia contracte de muncă pe perioadă determinată, cu normă întreagă, cu fracţiune de normă sau în sistem de plată cu ora pe posturile didactice de predare vacante, temporar vacante sau rezervate, conform legii.
Pentru personalul didactic de predare salarizat în sistem de plata cu ora, la calculul drepturilor salariale se vor utiliza numărul de ore aferent normei didactice de predare şi salariul de bază al funcţiei didactice de predare şi, după caz, indemnizaţia de învăţământ special, indemnizaţia pentru localităţi izolate, sporul pentru activitatea de predare - învăţare - evaluare în sistemul penitenciar și sporul de predare simultană.
Personalul didactic de predare cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi personalul didactic din corpul profesorilor mentori, care beneficiază de o reducerea a normei didactice cu două ore săptămânal, poate presta activitate şi în sistem de plată cu ora, după efectuarea normei complete, la tarifele orare de mai jos.
Tarifele orare din învăţământul preuniversitar se calculează prin raportarea sumelor prevăzute mai sus la numărul de ore aferent normei didactice de predare, astfel:
a) 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;
b) 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învăţământul special;
c) 1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână pentru maiştri instructori;
d) 1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână pentru maiştri instructori din învăţământul special;
e) 1/80 pentru profesori, învăţători, institutori învăţământ primar;
f) 1/100 pentru profesori, educatoare, institutori învăţământ preşcolar.