Viața medicală a evoluat în concordanță cu societatea, știința și tehnologia. Aceasta a interacționat cu ele pentru a-și asigura o evoluție adecvată. O parte însemnată din cercetarea și dezvoltarea medicală s-a bazat pe descoperiri și teorii din domenii adiacente precum fizica și chimia. Un rol important în evoluția medicinei a fost jucat de invențiile și descoperirile moderne pe care aceasta le-a adaptat în folosul său.
Ultimii 50 de ani se află pe departe sub semnul calculatoarelor și mai nou al internetului, iar medicina nu încetează să se adapteze și să le folosească pentru propriile interese. Laparoscopia, chirurgia robotică, bazele de date internaționale sunt numai câteva exemple ale adaptări la noua eră.
Alături de medicină, medicul are și el posibilitatea de a se folosi de avantajele pe care i le oferă noua eră și internetul ca semn dominant al evoluției sale. Și pentru medici internetul reprezintă acces liber, rapid și răspândit la informații și oameni, ajustat de din ce în ce mai multe platforme și programe destinante interconectării sau oferirii unui flux de informții specializat și filtrat conform intereselor.
Printre cele mai importante unelte folosite în ziua de astăzi pe internet sunt motoarele de căutare. Un asemenea exemplu este Google. Multă lume îl folosește pentru a găsi rapid informații filtrate după cuvinte cheie oferite, însă nu foarte mulți știu că acesta poate oferi facilități de cautare mai avansată. Indexarea siteurilor de către motorul Google permite accesul la o varietate de siteuri și baze de date ce pot servi ca materiale de studiu, informații despre lumea medicală sau materiale-suport.
• Cea mai rapidă și simplă metodă de căutare reprezintă introducerea cuvintelor cheie pe care le căutăm și filtrarea manuală a rezultatelor.
•
De asemenea puteam să cerem motorului de căutare să ne filtreze rezultatele oferite de un anumit site prin comanda ”site:”. Ex.: “site:
www.paginamedicala.ro colonoscopie” va oferi informațiile găsite despre colonoscopie pe siteul paginamedicala.ro
• Putem de asemenea elimina anumite rezultate prin poziționarea semnului “-” în fața sintagmei pe care vrem să o scoatem din căutarea noastră.
• Semnul “*” poate fi folosit pentru a înlocui o zonă de text necunoscută. Ex.: TSH site:*.ro va căuta informații despre TSH numai pe siteuri cu domeniul .ro
•
Se pot căuta și anumite tipuri de fișiere prin folosirea comenzii filetype asemănător comenzii site. Ex.: TSH filetype:pdf va căuta fișierele tip PDF care conțin cuvântul cheie TSH.
Pe lângă materialele aflate pe net la diverse adrese sau publicate cu diverse ocazii, lumea științifică a simțit nevoia să centralizeze sub forma unei platforme diverse informații și noutăți. Astfel au început să apară bazele de date destinate lumii medicale, de exemplu PubMed, ce poate fi accesată de la adresa http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed . Siteul permite atât publicarea cât și citirea articolelor publicate de lumea științifică. Ea poate reprezenta o sursă foarte importantă pentru întocmirea de lucrări, articole sau dezvoltare în cercetare, cât și o sursă de informare asupra noutăților. Platforma pe care se află baza de date deține propriul motor de căutare ce facilitează navigarea prin articole filtrându-le după domeniu, cuvinte cheie, autor, coautori, apariție, relevanță, abstract/articol etc. Credibilitatea unor asemenea baze de date este mult sporită comparativ cu cele publice sau articolele editate de alte siteuri ce nu au la fel de mult contact cu lumea medicală prin selectivitatea pe care o prezintă baza de date și prin verificarea pe care o efectuează echipa ce susține această platformă.
Deși folosite ca rețele de socializare, platformele ca Facebook sau LinkedIn pot fi folosite pentru fluxul de informații promovat de persoanele cu care vă aflați în contact, cât și pentru a găsi persoane din apropierea dumneavoastră sau din întreaga lume pentru a face schimb de informații. Filtrarea persoanelor cu care rămâneți în contact reprezintă modul de a selecționa fluxul de informații pe care îl veți primi și, la alegere, persoanele care vor putea vizualiza fluxul dumneavoastră de informații. Implentarea de butoane pentru promovarea pe un număr din ce în ce mai mare și mai vast de siteuri permite accesul și promovarea din ce în ce mai vastă a diverselor articole editate. De asemenea formarea de grupuri de interes la care să vă afiliați permite centrarea utilizatorilor cu interes comun pe o singură nișă din platofrmă, interacționarea acestora cu un număr mai mare și mai diversificat de persoane ce prezintă aceleași interese de informare și dezolvatare profesională.
Tot în sprijinirea informării și promovării de articole poate fi folosită și platforma de micro-blogging Twitter. Conceptul de trasmitere a unui mesaj in 140 de caractere permite citirea rapidă a unui mesaj foarte concis și/sau promovarea unui link către o pagină relevantă pentru postare. Implementarea de butoane rapide pentru postarea informațiilor pe contul utilizatorului le alegere permite o mai rapidă și mai vastă răspândire a zonelor de interes pentru acesta. Sistemul asemănător rețelelor de socializare Facebook sau LinkedIn permite urmărirea selectivă a informațiilor publicate de utilizatori, rezumându-se la a vizualiza sub formă de flux de informație ce au postat utilizatorii pe care ați ales să îi urmăriți, și de asemenea accesarea informațiilor publicate de alți utilizatori separat.
Toate aceste ustensile online sunt doar câteva exemple din multitudinea de siteuri și platforme existente în acest moment. Varietatea și multitudinea informațiilor de pe acestea pot fi filtrate selectiv în ajutorul dezvoltării carierei dumneavoastră și permit accesul la informații din lumea întreagă ce privesc oameni cu interese comune în domeniul medicinei. Importanța lor este din ce în ce mai mare pe zi ce trece, iar implicarea lor în viața medicală nu reprezintă decât un pas înainte pentru medicul de astăzi prin schimbul de informații și interacțiune la nivel global.